Idą upały, łatwo o zatrucie
W czasie upałów bardzo łatwo o zatrucie pokarmowe. Biegunka, bóle brzucha, wymioty i nudności to charakterystyczne objawy zatrucia salmonellą, gronkowcem czy bakteriami E. coli, które lubią ciepło i latem w błyskawicznym tempie rozmnażają się w źle przechowywanej żywności. Podpowiadamy, jak uniknąć zatrucia pokarmowego w czasie upałów.
Zatrucie pokarmowe w czasie upałów najczęściej jest spowodowane spożyciem źle przechowywanej żywności, w której pod wpływem wysokiej temperatury szybko rozmnożyły się groźne dla naszego układu pokarmowego bakterie i toksyny.
Najczęstszą sprawczynią zatruć jest salmonella. Najczęściej występuje ona w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajach, mięsie, mleku i jego przetworach. Także gronkowiec nie pozostaje w tyle - najlepiej rozmnaża się w słodkich, węglowodanowych produktach.
Przeczytaj także
W każdym produkcie można znaleźć bakterie E. coli, ponieważ przenoszą je owady (zwłaszcza muchy). W źle przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych lub warzywnych występuje jad kiełbasiany.
Po czym poznać, że padliśmy ofiarą zatrucia pokarmowego? W ciągu kilku godzin (ok. 6) od spożycia zatrutego produktu występują: biegunka, bóle brzucha, wymioty i nudności. W takim wypadku należy jak najszybciej podjąć odpowiednie leczenie.
Czego unikać, by nie zatruć się w czasie upałów? W czasie upalnych, letnich dni unikajmy lodów i ciastek z kremem, które nie były dobrze schłodzone. Groźne są produkty rozmrożone i ponownie zamrożone (dotyczy to lodów, mrożonych warzyw, ryb i innych). Ryzyko wiąże się z jedzeniem tatara, bo surowe mięso i surowe żółtko jaja zwiększają ryzyko zatrucia.
W potrawach niedopieczonych, niedogotowanych szybko rozmnażają się bakterie E. coli, unikajmy też podrobów, które nawet po usmażeniu w upalne dni bardzo szybko się psują, owoców morza, zwłaszcza podanych na surowo, niepasteryzowanego mleka, potraw, które są zbyt obficie doprawione ostrymi przyprawami, w ten sposób bowiem często "kamufluje" się nieświeże produkty.
Zatruć pokarmowych latem można uniknąć - informuje portal poradnikzdrowie.pl. Należy jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad:
1. Myć ręce przed przygotowaniem posiłku, przed spożywaniem każdego posiłku, a także po każdorazowym korzystaniu z toalety.
2. Starannie myć sprzęt kuchenny i naczynia, a do krojenia produktów surowych nie używać tych samych desek drewnianych, czy plastikowych, na których umieszcza się artykuły gotowe do spożycia.
3. Robić zakupy w sklepach, które gwarantują właściwe przechowywanie żywności.
4. Sprawdzać terminy przydatności do spożycia produktów.
5. Spożywać posiłki bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej spożywać tylko dania poddane wcześniej obróbce termicznej, ponieważ wysokie temperatury zabijają większość zarazków.
6. Surowe produkty - mięso, ryby i jaja - należy umieścić w lodówce lub w zamrażalniku zaraz po powrocie z zakupów. Przechowywać je należyje pod przykryciem w dolnej części lodówki tak, aby były z dala od produktów gotowych do spożycia.
7. Należy myć dokładnie owoce i warzywa pod bieżącą wodą (gorącą - powyżej 60 st.). Najlepiej obierać je cienko ze skórki. Warto także chronić kuchnię przed owadami, które roznoszą zarazki (szczególnie bakterie E. coli).
Źródło - Fakt.pl