Wiadomości o pogodzie w Polsce i na świecie
Pogoda w twoim mieście

Produkty, które przyspieszają powrót do zdrowia po koronawirusie

T
22 grudnia 2020, 13:17

Przestrzeganie takiej diety skraca okres rehabilitacji i przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19

Produkty, które przyspieszają powrót do zdrowia po koronawirusie

Brytyjscy naukowcy odkryli, jak odżywianie immunologiczne wpływa na rehabilitację osób, które pokonali COVID-19 i przygotowali listę produktów spożywczych, które przyspieszają powrót do zdrowia. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie BMJ Nutrition, Prevention and Health, opowiada GreenPost.

Specjaliści Emma Derbyshire i Joan Delange, którzy badają rolę odżywiania we wzmacnianiu odporności człowieka, przeanalizowali publikacje naukowe na temat żywności i suplementów pomagających w wyzdrowieniu z COVID-19. Autorzy zwrócili szczególną uwagę na wpływ diety na układ odpornościowy osób powyżej 65 roku życia.

Układ odpornościowy składa się z czterech elementów: limfocytów T, komórek B, układu dopełniacza i fagocytów. To wszystko chroni organizm przed infekcjami, działając jako bariera przed napływającymi wirusami i bakteriami.

Rozróżniają odporność wrodzoną i adaptacyjną. Obydwie te funkcje odpornościowe słabną wraz z wiekiem. Jedną z przyczyn «starzenia immunologicznego» są niedobory żywieniowe. Osoby starsze muszą ich wypełnić specjalnym odżywianiem immunologicznym. Jest to, zdaniem autorów, szczególnie ważne w okresie rehabilitacji po ciężkich infekcjach, takich jak COVID-19.

«Istnieje wiele dowodów na to, że złe odżywianie, niedożywienie białkowo-energetyczne i niedobory mikroelementów, takich jak witaminy i minerały, przyczyniają się do nieoptymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Kilka składników diety - owoce, witaminy, przeciwutleniacze, minerały i probiotyki — pomagają wzmocnić odporność i odgrywają ważną rolę w odporności na wirusy układu oddechowego i choroby» — napisali autorzy badania.

Witamina C wzmacnia funkcję barierową nabłonka dróg oddechowych, ogranicza inwazję patogenów i zapobiega ich przedostawaniu się do dolnych dróg oddechowych. Według naukowców pomaga to zapobiegać zapaleniu płuc. Witamina D jest silnym regulatorem odporności. Na powierzchni niektórych komórek odpornościowych — limfocytów B i T, makrofagów i monocytów — znajdują się receptory witaminy D. W związku z tym pełni ona także ochronną rolę przed infekcjami dróg oddechowych. Cynk jest elementem sygnalizacyjnym, który uruchamia funkcje odpornościowe.

Autorzy zalecają dodać do swojej diety następujące produkty:

  • Bogate w witaminę C brokuły, czarna porzeczka, płatki śniadaniowe wzbogacone i pomarańcze.
  • Bogate w cynk mięso kraba, krewetki, fasola w puszkach i jajka na twardo oraz suplementy witaminy D — do 50 mikrogramów dziennie.

Wyniki badania wykazały, że przestrzeganie takiej diety skraca okres rehabilitacji i przyspiesza powrót do zdrowia po COVID-19.

Naukowcy zauważają, że ich zalecenia są przeznaczone dla ogólnie zdrowych ludzi. W przypadku chorób współistniejących, takich jak astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc, cukrzyca i choroby układu krążenia, a także problemy immunologiczne, wymagana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem.

5 средний рейтинг из 5 на основе 41 оценок
Słowa kluczowe:


Potrzebujemy Twojej zgody

Meteoprog i nasi Usługodawcy mogą przechowywać i uzyskiwać dostęp do danych osobowych, na przykład plików cookie, identyfikatorów urządzeń lub innych podobnych technologii na Twoim urządzeniu oraz przetwarzać te dane w celu personalizowania treści i reklam, a także udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania ruchu internetowego.

  • Przechowywanie i/lub uzyskiwanie dostępu do informacji na Twoim urządzeniu

    Pliki cookie, identyfikatory urządzeń lub inne informacje na Twoim urządzeniu mogą być przechowywane lub udostępniane w celach wskazanych powyżej.

  • Spersonalizowane reklamy i treści, pomiary reklam i treści, statystyki odbiorców i rozwój produktów

    Reklamy i treści mogą być personalizowane na podstawie profilu. Można też dodać więcej danych, aby lepiej spersonalizować te reklamy i treści. Skuteczność reklam i treści może również być zmierzona. Można także uzyskać wgląd w odbiorców, którzy widzieli dane reklamy i treści. Takie dane mogą być wykorzystywane, aby rozwijać lub usprawniać wrażenia użytkowników, systemy i oprogramowanie.

Klikając „Zgadzam się”, zezwalasz na użycie wskazanych plików cookie, identyfikatorów urządzeń, sygnałów nawigacyjnych sieci web lub innych podobnych technologii. Ustawienia te można zmienić w przeglądarce na danym urządzeniu.

W niektórych przypadkach polegać można na zasadzie uzasadnionych interesów, a nie udzielonej zgodzie. Możesz przeczytać więcej na ten temat w naszej Polityce Prywatności i Warunkach dot. Plików Cookie.