Kalendarz wyżywienia pod czas Postu Bożonarodzeniowego
Co i kiedy jeść podczas postu bożonarodzeniowego
28 listopada, sobota — gorące jedzenie z olejem roślinnym, możesz jeść ryby oraz owoce, pić wino.
29 listopada, niedziela — gorące jedzenie z olejem roślinnym, możesz jeść ryby oraz owoce, pić wino.
Przeczytaj także
30 listopada, poniedziałek — jedzą gorące potrawy bez dodatku oleju roślinnego. Na przykład, kasze, zupy, duszone warzywa oraz grzyby.
1 grudnia, wtorek — dzień ryby.
2 grudnia, środa — warto przestrzegać kserofagii, czyli spożywaj wyłącznie suche jedzenie.
3 grudnia, czwartek — dzień ryby i owoców morza.
4 grudnia, piątek — Wprowadzenie do świątyni Najświętszej Bogurodzicy, czas na dania z ryby oraz owoców morza, wolno pić wino.
5 grudnia, sobota — możesz jeść gorące potrawy z olejem roślinnym, a także dania z ryby i owoców morza, pić wino.
6 grudnia, niedziela — możesz jeść gorące potrawy z olejem roślinnym, a także dania z ryby i owoców morza, pić wino.
7 grudnia, poniedziałek — dzisiaj możesz gotować gorące dania bez dodatku oleju.
8 grudnia, wtorek — czas na rybę i owoce morza.
9 grudnia, środa — dzisiaj przestrzegaj kserofagii.
10 grudnia, czwartek — dzień ryby.
11 grudnia, piątek — okres kserofagii.
12 grudnia, sobota — czas na rybę, owoce morza oraz wino.
13 grudnia, niedziela — gotuj potrawy z ryby oraz owoców morza, pozwól sobie wypić jeden kieliszek wina.
14 grudnia, poniedziałek — w tym dniu możesz gotować gorące potrawy bez oleju.
15 grudnia, wtorek — dzisiaj możesz jeść rybę.
16 grudnia, środa — warto przestrzegać kserofagii.
17 grudnia, czwartek — czas na dania z ryby, owoców morza, kieliszek wina.
18 grudnia, piątek — spożywaj chleb, wodę, sól, surowe i suszone owoce oraz warzywa, orzechy, miód.
19 grudnia, sobota — Dzień Świętego Mikołaja, dzień dla ryby, owoców morza i wina.
20 grudnia, niedziela — dzień ryby, możesz wypić trochę wina.
21 grudnia, poniedziałek — gorące potrawy bez oleju.
22 grudnia, wtorek — spożywaj rybę i owoce morza.
23 grudnia, środa — czas na gorące potrawy bez oleju.
24 grudnia, czwartek — dzień ryby.
25 grudnia, piątek — Boże Narodzenie w liturgii kościoła katolickiego, dozwolone jest gotowanie warzyw z dodatkiem oleju.
26 grudnia, sobota — ugotuj dania z ryby i owoców morza, możesz wypić wina.
27 grudnia, niedziela — dzień ryby, dozwolone jest wino.
28 grudnia, poniedziałek — kserofagia.
29 grudnia, wtorek — ugotuj potrawy z ryby i owoców morza, możesz wypić wina.
30 grudnia, środa — możesz ugotować kaszy, zupy, duszone warzywa, grzyby bez dodatku oleju roślinnego.
31 grudnia, czwartek — dzień ryby.
1 stycznia, piątek — dozwolone jest spożywanie gorących potraw bez oleju.
2 stycznia, sobota — możesz ugotować gorące dania z olejem, wypić wina.
3 stycznia, niedziela — ugotuj dania z ryby oraz owoców morza, dozwolone jest wino.
4 stycznia, poniedziałek — kserofagia.
5 stycznia, wtorek — ugotuj gorące dania bez oleju.
6 stycznia, środa — post ścisły, kserofagia.