Moc zielonej herbaty

O żadnej innej z herbat nie mówi się w takich superlatywach. Choć jej słomkowy kolor i słodko-gorzki smak nie wzbudza we wszystkich zachwytu, właściwości zdrowotne ma niekwestionowane. Pita z umiarem korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.


Zielona herbata należy do odmian niefermentowanych. Oznacza to, że zerwane jej liście zwija się, a następnie suszy. Dzięki temu nie dochodzi do ich utlenienia, co pozwala zatrzymać im naturalny zielony kolor. W ten sposób zachowane zostają również wszelkie właściwości „świeżej” rośliny.

Aby móc korzystać jednak z jej dobrodziejstw bardzo istotny jest sposób zaparzania. Po pierwsze – zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem. Temperatura wody powinna być dostosowana do gatunku (kupując warto o to spytać sprzedawcę), jednak nigdy nie może przekraczać 90°C. Po drugie – istotny jest czas zaparzania, który decyduje o właściwościach napoju. Po zaparzaniu przez 2-3 minuty będzie wykazywał on działanie pobudzające, po 5-6 – uspokajające. Po trzecie – nieodpowiednie zaparzanie może spowodować zmianę i smaku, i koloru herbaty, która stanie się bardziej gorzka i znacznie ciemniejsza. Po czwarte – ważna jest woda, której użyjemy do przygotowania naparu. Powinna być niechlorowana i uboga w wapń. Jeśli więc nie mamy możliwości jej przefiltrowania, korzystajmy z mineralnej, niegazowanej, o niewielkiej zawartości wapnia.

Przeczytaj także

Liście zielonej herbaty możemy zalewać wodą kilkukrotnie. Za każdym razem uzyskamy napar o innym aromacie i właściwościach. Pierwsze parzenie da nam aromat delikatny, działający pobudzająco. Drugie z kolei sprawia, że napar jest intensywniejszy i smaczniejszy, a tym samym bardziej ceniony, niż ten z pierwszego zaparzania.

Podobnie jak w przypadku odmian czarnych, zieloną herbatę najlepiej pić liściastą, a nie w postaci suszu z torebki. Tylko wtedy możemy ocenić jej wygląd - liście dobrej gatunkowo herbaty po zaparzeniu są naprawdę duże, ciężkie i opadają na dno naczynia. Do zaparzania najlepiej wykorzystać szklane bądź żeliwne czajniczki (pozwalają na swobodne rozwijanie się liści), a podawać w filiżankach z cieniutkiej porcelany.

Jeśli mamy problem z zaakceptowaniem smaku zielonego naparu, możemy wybrać wersje aromatyzowane kwiatem jaśminu, lotosu czy owocami. Unikajmy jednak jej słodzenia – amatorzy zielonej herbaty uznają to za profanację – traci ona wtedy nie tylko smak, ale także niektóre właściwości lecznicze. Chcąc pić ją na zimno możemy dodać do niej plasterek cytryny i kilka listków mięty.

Źródło - fitness.wp.pl

Średnia ocena to 4.8/5 na podstawie 48 recenzji

Pogoda w Polsce

+15°
Olsztyn
Poznań
+17°
Łódź
+13°
Lublin
+19°
Gorzów Wielkopolski
+17°
Warszawa
Kraków
+17°
Wrocław
+17°
Opole
+15°
Rzeszów
+12°
Białystok
+17°
Gdańsk
+16°
Kielce
Katowice
Zielona Góra
Toruń
+17°
Szczecin
+17°
Bydgoszcz

Wideo

Prognoza w innych regionach

Warszawa
+17°
Kraków
+16°
Łódź
+17°
Wrocław
+17°
Poznań
+18°
Gdańsk
+17°
Szczecin
+19°
Bydgoszcz
+18°
Lublin
+13°
Katowice
+17°
Białystok
+12°
Częstochowa
+17°
Gdynia
+17°
Sosnowiec
+17°
Radom
+16°
Kielce
+16°
Toruń
+17°
Gliwice
+17°
Rzeszów
+15°
Zabrze
+17°
Wszystkie miasta