ukraine-flag UWAGA! Możesz pomóc Siłom Zbrojnym Ukrainy, dokonując przelewu ze swojej karty płatniczej za pomocą tego linku

Moc zielonej herbaty

O żadnej innej z herbat nie mówi się w takich superlatywach. Choć jej słomkowy kolor i słodko-gorzki smak nie wzbudza we wszystkich zachwytu, właściwości zdrowotne ma niekwestionowane. Pita z umiarem korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.


Zielona herbata należy do odmian niefermentowanych. Oznacza to, że zerwane jej liście zwija się, a następnie suszy. Dzięki temu nie dochodzi do ich utlenienia, co pozwala zatrzymać im naturalny zielony kolor. W ten sposób zachowane zostają również wszelkie właściwości „świeżej” rośliny.

Aby móc korzystać jednak z jej dobrodziejstw bardzo istotny jest sposób zaparzania. Po pierwsze – zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem. Temperatura wody powinna być dostosowana do gatunku (kupując warto o to spytać sprzedawcę), jednak nigdy nie może przekraczać 90°C. Po drugie – istotny jest czas zaparzania, który decyduje o właściwościach napoju. Po zaparzaniu przez 2-3 minuty będzie wykazywał on działanie pobudzające, po 5-6 – uspokajające. Po trzecie – nieodpowiednie zaparzanie może spowodować zmianę i smaku, i koloru herbaty, która stanie się bardziej gorzka i znacznie ciemniejsza. Po czwarte – ważna jest woda, której użyjemy do przygotowania naparu. Powinna być niechlorowana i uboga w wapń. Jeśli więc nie mamy możliwości jej przefiltrowania, korzystajmy z mineralnej, niegazowanej, o niewielkiej zawartości wapnia.

Przeczytaj także

Liście zielonej herbaty możemy zalewać wodą kilkukrotnie. Za każdym razem uzyskamy napar o innym aromacie i właściwościach. Pierwsze parzenie da nam aromat delikatny, działający pobudzająco. Drugie z kolei sprawia, że napar jest intensywniejszy i smaczniejszy, a tym samym bardziej ceniony, niż ten z pierwszego zaparzania.

Podobnie jak w przypadku odmian czarnych, zieloną herbatę najlepiej pić liściastą, a nie w postaci suszu z torebki. Tylko wtedy możemy ocenić jej wygląd - liście dobrej gatunkowo herbaty po zaparzeniu są naprawdę duże, ciężkie i opadają na dno naczynia. Do zaparzania najlepiej wykorzystać szklane bądź żeliwne czajniczki (pozwalają na swobodne rozwijanie się liści), a podawać w filiżankach z cieniutkiej porcelany.

Jeśli mamy problem z zaakceptowaniem smaku zielonego naparu, możemy wybrać wersje aromatyzowane kwiatem jaśminu, lotosu czy owocami. Unikajmy jednak jej słodzenia – amatorzy zielonej herbaty uznają to za profanację – traci ona wtedy nie tylko smak, ale także niektóre właściwości lecznicze. Chcąc pić ją na zimno możemy dodać do niej plasterek cytryny i kilka listków mięty.

Źródło - fitness.wp.pl

Średnia ocena to 4,8/5 na podstawie 48 recenzji

Pogoda w Polsce

-1°
Olsztyn
Poznań
+1°
Łódź
-1°
Lublin
+1°
Gorzów Wielkopolski
Warszawa
Kraków
+2°
Wrocław
+2°
Opole
+1°
Rzeszów
-3°
Białystok
-1°
Gdańsk
Kielce
Katowice
Zielona Góra
Toruń
+1°
Szczecin
-1°
Bydgoszcz

Wideo

Potrzebujemy Twojej zgody

Meteoprog i nasi Usługodawcy mogą przechowywać i uzyskiwać dostęp do danych osobowych, na przykład plików cookie, identyfikatorów urządzeń lub innych podobnych technologii na Twoim urządzeniu oraz przetwarzać te dane w celu personalizowania treści i reklam, a także udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania ruchu internetowego.

  • Przechowywanie i/lub uzyskiwanie dostępu do informacji na Twoim urządzeniu

    Pliki cookie, identyfikatory urządzeń lub inne informacje na Twoim urządzeniu mogą być przechowywane lub udostępniane w celach wskazanych powyżej.

  • Spersonalizowane reklamy i treści, pomiary reklam i treści, statystyki odbiorców i rozwój produktów

    Reklamy i treści mogą być personalizowane na podstawie profilu. Można też dodać więcej danych, aby lepiej spersonalizować te reklamy i treści. Skuteczność reklam i treści może również być zmierzona. Można także uzyskać wgląd w odbiorców, którzy widzieli dane reklamy i treści. Takie dane mogą być wykorzystywane, aby rozwijać lub usprawniać wrażenia użytkowników, systemy i oprogramowanie.

Klikając „Zgadzam się”, zezwalasz na użycie wskazanych plików cookie, identyfikatorów urządzeń, sygnałów nawigacyjnych sieci web lub innych podobnych technologii. Ustawienia te można zmienić w przeglądarce na danym urządzeniu.

W niektórych przypadkach polegać można na zasadzie uzasadnionych interesów, a nie udzielonej zgodzie. Możesz przeczytać więcej na ten temat w naszej Polityce Prywatności i Warunkach dot. Plików Cookie.