Wiadomości o pogodzie w Polsce i na świecie
Pogoda w twoim mieście

Naukowcy znaleźli w ziarnie kakaowym substancje, które u myszy przeciwdziałają otyłości i zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2

T
4 kwietnia 2014, 15:00
Naukowcy znaleźli w ziarnie kakaowym substancje, które u myszy przeciwdziałają otyłości i zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2

Poprawia koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi – informacje o pożytecznych dla zdrowia skutkach jedzenia czekolady pojawiają się coraz częściej. Naukowcy z Virginia Polytechnic Institute i Virginia State University dodają kolejny argument. W ziarnie kakaowym znaleźli substancje, które u myszy przeciwdziałają otyłości i zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Pisza o tym w najnowszym numerze czasopisma „Journal of Agricultural & Food Chemistry”.

Kakao, podstawowy składnik gorzkiej czekolady, to jedno z najbogatszych, znanych nam źródeł flawonoli, substancji o silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym działaniu. Wcześniejsze badania pokazały, że flawonole zawarte w winogronach i herbacie mogą zapobiegać nadwadze i chronić przed cukrzycą typu 2. Badacze postanowili teraz sprawdzić, które z obecnych w kakao flawonoli to potrafią.

Podczas eksperymentu myszy hodowano na różnych wysoko i niskotłuszczowych dietach, w przypadku diet wysokotłuszczowych podawano im też różne rodzaje flawonoli. Okazało się, że jeden szczególny ich rodzaj, tak zwane procyjanidyny oligomeryczne mają szczególnie korzystne działanie. Dzięki nim myszy na wysokotłuszczowej diecie mniej przybierały na wadze. Zauważono u nich także poprawioną tolerancję glukozy, która sprzyja zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Już przed wielu laty potwierdzono, że procyjanidyny oligomeryczne, zawarte w winogronach mają kluczowe znaczenie dla korzystnych dla zdrowia własności niektórych win, teraz okazuje się, że dzięki nim mamy kolejny pretekst, by zajadać się, oczywiście z umiarem, gorzką czekoladą.

Źródlo - losyziemi.pl

4.6 средний рейтинг из 5 на основе 83 оценок


Potrzebujemy Twojej zgody

Meteoprog i nasi Usługodawcy mogą przechowywać i uzyskiwać dostęp do danych osobowych, na przykład plików cookie, identyfikatorów urządzeń lub innych podobnych technologii na Twoim urządzeniu oraz przetwarzać te dane w celu personalizowania treści i reklam, a także udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania ruchu internetowego.

  • Przechowywanie i/lub uzyskiwanie dostępu do informacji na Twoim urządzeniu

    Pliki cookie, identyfikatory urządzeń lub inne informacje na Twoim urządzeniu mogą być przechowywane lub udostępniane w celach wskazanych powyżej.

  • Spersonalizowane reklamy i treści, pomiary reklam i treści, statystyki odbiorców i rozwój produktów

    Reklamy i treści mogą być personalizowane na podstawie profilu. Można też dodać więcej danych, aby lepiej spersonalizować te reklamy i treści. Skuteczność reklam i treści może również być zmierzona. Można także uzyskać wgląd w odbiorców, którzy widzieli dane reklamy i treści. Takie dane mogą być wykorzystywane, aby rozwijać lub usprawniać wrażenia użytkowników, systemy i oprogramowanie.

Klikając „Zgadzam się”, zezwalasz na użycie wskazanych plików cookie, identyfikatorów urządzeń, sygnałów nawigacyjnych sieci web lub innych podobnych technologii. Ustawienia te można zmienić w przeglądarce na danym urządzeniu.

W niektórych przypadkach polegać można na zasadzie uzasadnionych interesów, a nie udzielonej zgodzie. Możesz przeczytać więcej na ten temat w naszej Polityce Prywatności i Warunkach dot. Plików Cookie.