Wiadomości o pogodzie w Polsce i na świecie
Pogoda w twoim mieście

Niezastąpiona zupa na letnie dni, czyli chłodnik litewski!

T
21 maja 2018, 17:15

Latem najlepiej sprawdzają się dania lekkostrawne i zapewniające orzeźwienie. Nikt bowiem nie chce czuć się ociężale i sennie podczas pięknej pogody. Aby mieć zatem ochotę i energię do działania oraz do dobrej zabawy na świeżym powietrzu, warto sięgnąć np. po lekki chłodnik litewski.

Jakie zalety ma chłodnik litewski?

Ta pyszna zupa idealnie sprawdza się podczas ciepłych dni. Można ją przyrządzić na różne sposoby, zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami. Jest to danie proste i szybkie do wykonania oraz bardzo smaczne i pożywne. Pozwala odżywić i nawodnić organizm oraz pozbyć się uczucia głodu. Chłodnik litewski nie obciąża żołądka, a więc po zjedzeniu można czuć się lekko.

Z czego składa się chłodnik litewski?

Ta zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a do tego robi się ją szybko. Do przygotowania chłodnika litewskiego potrzebować będziemy:

  • szklankę bulionu z kurczaka,
  • szklankę zsiadłego mleka, kefiru bądź maślanki,
  • szklankę śmietany dwunastoprocentowej,
  • dwie szklanki naturalnego kwasu buraczanego,
  • botwinkę z młodymi buraczkami,
  • zielonego ogórka,
  • sześciu jaj,
  • garści koperku i szczypiorku,
  • soku świeżo wyciśniętego z połowy cytryny,
  • soli, pieprzu i ewentualnie cukru do smaku.

Jak przyrządzić chłodnik litewski?

Botwinkę myjemy i drobno siekamy, a umyte buraki obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa łączymy ze sobą i gotujemy w niecałych dwóch szklankach wody. Ostudzone buraki i botwinkę zalewamy kwasem buraczanym, po czym dodajemy bulion, śmietanę i mleko. Całość mieszamy, a następnie wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Na koniec doprawiamy chłodnik do smaku pieprzem, solą i sokiem cytrynowym. Tak przygotowaną zupę należy wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Dodatki do chłodnika litewskiego

Przed zjedzeniem dodajemy do chłodnika ugotowane jajka na twardo, pokrojone na ćwiartki. Wierzch orzeźwiającej i aromatycznej zupy posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i… możemy zajadać! Chłodnik można także wzbogacić o ugotowane wcześniej i pokrojone kawałki mięsa.

Chłodnik to uniwersalne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Chętnie sięgają po niego zarówno dorośli, jak i dzieci. Smacznego!

4,7 средний рейтинг из 5 на основе 62 оценок


Potrzebujemy Twojej zgody

Meteoprog i nasi Usługodawcy mogą przechowywać i uzyskiwać dostęp do danych osobowych, na przykład plików cookie, identyfikatorów urządzeń lub innych podobnych technologii na Twoim urządzeniu oraz przetwarzać te dane w celu personalizowania treści i reklam, a także udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania ruchu internetowego.

  • Przechowywanie i/lub uzyskiwanie dostępu do informacji na Twoim urządzeniu

    Pliki cookie, identyfikatory urządzeń lub inne informacje na Twoim urządzeniu mogą być przechowywane lub udostępniane w celach wskazanych powyżej.

  • Spersonalizowane reklamy i treści, pomiary reklam i treści, statystyki odbiorców i rozwój produktów

    Reklamy i treści mogą być personalizowane na podstawie profilu. Można też dodać więcej danych, aby lepiej spersonalizować te reklamy i treści. Skuteczność reklam i treści może również być zmierzona. Można także uzyskać wgląd w odbiorców, którzy widzieli dane reklamy i treści. Takie dane mogą być wykorzystywane, aby rozwijać lub usprawniać wrażenia użytkowników, systemy i oprogramowanie.

Klikając „Zgadzam się”, zezwalasz na użycie wskazanych plików cookie, identyfikatorów urządzeń, sygnałów nawigacyjnych sieci web lub innych podobnych technologii. Ustawienia te można zmienić w przeglądarce na danym urządzeniu.

W niektórych przypadkach polegać można na zasadzie uzasadnionych interesów, a nie udzielonej zgodzie. Możesz przeczytać więcej na ten temat w naszej Polityce Prywatności i Warunkach dot. Plików Cookie.