Świeży sok sposobem na zdrowie?
Dzisiaj wszystkie produkty spożywcze, jakich potrzebujemy w codziennej diecie możemy łatwo i szybko kupić w supermarkecie. Przez to często zapominamy o zaletach jedzenia, które jesteśmy w stanie przygotować sami. Wymaga to od nas nieco więcej zaangażowania niż zwyczajne pójście do sklepu, jednak korzyści, jakie możemy otrzymać w zamian z pewnością wynagrodzą ten wysiłek. I to wysiłek, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie. Jednym z takich produktów jest sok wyciśnięty ze świeżych owoców. Jego wartości odżywcze są nieporównywalnie do tych, jakie znajdziemy na sklepowych półkach.
Zalety świeżo wyciśniętych soków
Spośród wielu zalet świeżych soków najważniejszym z punktu widzenia zdrowia jest ogromna ilość witamin i mikroelementów. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Takie soki są w stu procentach zdrowe, zawierają tylko naturalne składniki, i co bardzo ważne – nie ma w nich sztucznych substancji słodzących. Przygotowując swój własny sok mamy pewność, że będzie on wolny od wszelkiego rodzaju niebezpiecznej dla zdrowia chemii, a także możemy dowolnie mieszać różne warzywa i owoce razem. Uzyskujemy tym samym niezliczoną ilość możliwych kombinacji soków. Świeże soki poprawiają odporność, alkalizują organizm, przywracając mu odpowiednie pH (często zakwaszonego jedzeniem nabiału, mięsa i cukru), a także oczyszczają go z toksyn. Regularne picie świeżo wyciskanych soków ma swoje zastosowanie w leczeniu wielu chorób, pomagają w walce z nadwagą oraz mają działanie antynowotworowe.
Przeczytaj także

Warto zauważyć, że ilość warzyw i owoców, jaką możemy wypić pod postacią soków jest znacznie większa od tej, jaką bylibyśmy w stanie zjeść. Jest to duży plus, ponieważ tym sposobem szybciej dostarczamy organizmowi większej ilości wszystkich cennych substancji odżywczych. Ponadto są łatwiej przyswajalne, niż te znajdujące się w nieprzetworzonych owocach i warzywach. Oprócz pozytywnego wpływu na nasze „wnętrze”, picie soków przyczynia się też do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci. Zalety świeżych soków można by właściwie wymieniać bez końca, stąd też picie ich stało się takie modne w ostatnim czasie.
Co ciekawe, przyrządzanie soków domowej roboty wcale nie jest drogie, choć oczywiście trzeba najpierw zainwestować i zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, za pomocą którego odkryjemy na nowo smak znanych nam owoców i warzyw. A może okazać się, że wybór wcale nie będzie taki prosty.
Sokowirówka czy wyciskarka do soków?
Śmiało można powiedzieć, że ilu ludzi tyle opinii na temat danego sprzętu. Choć w dalszym ciągu można spotkać zwolenników tradycyjnych sokowirówek, to każdego dnia zwiększa się też liczba osób inwestujących w wyciskarki. Obecnie dostępne są, także różne typy wyciskarek do soków, których znowu nie należy mylić z wyciskarkami do cytrusów –przeznaczonymi, jak sama nazwa wskazuje, typowo do takich owoców jak: pomarańcze czy cytryny. Wyboru najłatwiej dokonać zadając sobie proste pytanie: czego oczekujemy od wyciśniętego soku? Jeśli chodzi osokowirówki, sok uzyskany z ich pomocą będzie klarowny, uzyskamy go zdecydowanie szybciej niż za pomocą wyciskarki. Sokowirówki nie wymagają też krojenia owoców i warzyw na mniejsze kawałki – mają duży wsad i mieszczą je w całości. I to pewnie koniec krótkiej listy zalet tego urządzenia. Coraz bardziej modne natomiast stają się wyciskarki do soków, których unikalna technologia sprawia, że w soku zachowanych zostanie znacznie więcej witamin. Lepiej radzą sobie także w przypadku warzyw liściowych (sałata, szpinak, świeże zioła). W przypadku wyciskarek sok będzie zdecydowanie gęstszy (niekiedy wręcz o konsystencji musu) z zawartością miąższu a nawet kawałków owoców lub warzyw. Dlatego też w zależności od własnych preferencji wybierzemy urządzenie spełniające nasze wymagania. Tym, co wyróżnia wyciskarki jest technologia oparta na niskich obrotach oraz miażdżeniu, soki wyciskane są bez ścierania. Zachowanie zostają w ten sposób składniki odżywcze i naturalny smak. Przykładem takich nowoczesnych urządzeń, mogą być wyciskarki marki Hurom, które stosują ekologiczne materiały pozwalające na zachowanie jak najwyższej jakości wyciskanych soków.
Jaki sok pić?
Będąc już w posiadaniu wyciskarki czy też sokowirówki możemy śmiało zacząć eksperymenty w naszej kuchni. Różnorodność dostępnych składników stwarza praktycznie nieskończone ilości możliwych soków, które możemy przygotować. Wybierając swoje ulubione owoce i warzywa warto zwrócić uwagę nie tylko na walory smakowe, ale też na specyficzne właściwości zdrowotne każdego z nich i skomponować przepisy na soki według oczekiwanych rezultatów. I tak na przykład sok z marchwi działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, zęby włosy, paznokcie, a także wzrok. Wiele osób pije go też regularnie ze względu na wygląd skóry, która przybiera po pewnym czasie odcień pomarańczowy.
Innym interesującym warzywem są buraki. Sok z buraków pomaga przy leczeniu chorób układu krążenia i układu pokarmowego, ma tez właściwości krwiotwórcze. Soki z pomidorów natomiast, poprawiają pracę serca i przyspieszają przemianę materii w organizmie. Często niedocenianym przez nas warzywem jest dynia, z której sok wpływa kojąco na układ nerwowy, ma właściwości przeciwgorączkowe i wzmacniające wątrobę. Sok z winogron z kolei działa moczopędnie, bakteriobójczo i przeczyszczająco.
Istnieje cała masa warzyw i owoców, których z powodzeniem możemy użyć podczas przyrządzania własnego unikalnego soku. Tak więc czas pomyśleć o swoim zdrowiu i do dzieła!
Dziękujemy za udostępnienie informacji w celu stworzenia tego artykułu sklepowi Puregreen.