Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Rumianek przeciwko przeziębieniu
Rumianek możne służyć zarówno do inhalacji, jak i picia w stanach zapach górnych dróg oddechowych. Można go również z powodzeniem pić na co dzień zamiast zwykłej herbaty. Po ostatnich badaniach przeprowadzonych w Imperial College w Londynie okazało się, że we krwi osób, które piły pięć filiżanek naparu rumiankowego dziennie, przez okres 2 tygodni znacznie wzrosło stężenie polifenoli, które działają przeciwzapalnie. Co ciekawe, poziom polifenoli utrzymywał się na tym poziomie jeszcze przez dwa tygodnie po zakończeniu doświadczenia.
Przeczytaj także

Owsianka wzmocni twoją odporność
W naszych ciałach żyją tzw. naturalni zabójcy (ang. Natural Killers). Są to komórki krwi, które niszczą wszystkie napotkane obce i chorobotwórcze mikroorganizmy. Jednak niezbędnym do funkcjonowania makrofagów jest beta-glukan - składnik błonnika. Gdzie go znaleźć? Na przykład w owsiance. Jedząc płatki na śniadanie fundujesz sobie naturalną osłonę na cały dzień, podczas którego nie raz zetkniesz się z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami.
Sos na ratunek
Jedzenie sałatki na drugie śniadanie jest mądrym rozwiązaniem. Ale polanie jej sosem bez tłuszczu już niekoniecznie. Dlaczego? Ponieważ witamina A oraz beta-karoten zawarte w warzywach nie wchłoną się z przewodu pokarmowego, jeśli będzie w nim brakowało tłuszczu. Jest to bardzo niekorzystne, gdyż witamina A i beta-karoten są antyutleniaczami, wspomagającymi organizm w walce z chorobą. Tłuszcz roślinne, szczególnie olej lniany i rzepakowy, zawierają również kwasy omega-3 łagodzące stany zapalne, w tym te wywołane przeziębieniem.
Źródło - sabibon.info