Jak odżywiać się jesienią i zimą by zachować zdrowie i urodę?
Okres jesienno-zimowy sprzyja słabemu samopoczuciu, spadkiem odporności i braku witalności. Dni stają się krótsze, jest coraz chłodniej i znacznie łatwiej jest o grypę czy przeziębienie. Nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. To czy organizm zdoła się obronić przed atakiem bakterii zależy tylko od Ciebie i Twojej diety!
Okres jesienno-zimowy sprzyja słabemu samopoczuciu, spadkiem odporności i braku witalności. Dni stają się krótsze, jest coraz chłodniej i znacznie łatwiej jest o grypę czy przeziębienie. Nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. To czy organizm zdoła się obronić przed atakiem bakterii zależy tylko od Ciebie i Twojej diety!
Przeczytaj także

To co jemy wpływa na nasza kondycje fizyczna i na nasze zdrowie. Niezaprzeczalna jest też zależność miedzy tym, co jemy, a naszym wyglądem. Nie chodzi tu tylko o idealną sylwetkę, ale także o zdrowe lśniące włosy, świeżą cerę i mocne paznokcie. Z tego względu została niegdyś opracowana dieta- łatwostrawna ale kompletna, dostarczająca organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Dzięki niej można długo cieszyć się urodą, dobrą formą i dobrym samopoczuciem. A także, co najważniejsze, zdrowiem.
Z badań wynika, że różnorodnie skomponowana dieta, bogata w warzywa i owoce, zapobiega wielu chorobom, a zwłaszcza schorzeniu układu krążenia; otyłości oraz cukrzycy.
W okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać o układ odpornościowy. Sprawnie działający chroni organizm przed rozwijaniem się wszelkiego rodzaju zarazków.
W dobrze zestawionej diecie nie powinno zabraknąć białka, witamin i składników mineralnych (cynk, żelazo, magnez, selen)i błonnik.
Białko znajdziemy w mięsie drobiowym, rybach, serach, jajach. Witaminy i składniki mineralne znajdziemy w warzywach i owocach, ale często rezygnujemy z nich po zakończeniu sezonu letniego, wtedy gdy najbardziej potrzebuje ich nasz organizm. To błąd żywieniowy jaki popełnia większość z nas.
Witamina C (zwiększa odporność), znajdziemy ją w owocach( nie tylko sezonowych takich jak truskawki czy wiśnie i czereśnie), ale w cytrusach, które są dostępne w sklepach przez okrągły rok. W tę witaminę są bogate warzywa: papryka, szpinak, pomidory, brokuły, kalafior.
Witamina C łagodzi przebieg infekcji, ułatwia gojenie się ran, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Zwiększa też przyswajanie żelaza. Pierwiastka odpowiedzialnego za procesy krwiotwórcze, które odżywiają organizm.
To co jemy wpływa na nasza kondycje fizyczna i na nasze zdrowie. Niezaprzeczalna jest też zależność miedzy tym, co jemy, a naszym wyglądem. Nie chodzi tu tylko o idealną sylwetkę, ale także o zdrowe lśniące włosy, świeżą cerę i mocne paznokcie. Z tego względu została niegdyś opracowana dieta- łatwostrawna ale kompletna, dostarczająca organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Dzięki niej można długo cieszyć się urodą, dobrą formą i dobrym samopoczuciem. A także, co najważniejsze, zdrowiem.
Przy niedoborach, komórki organizmu są nie dotlenione i przez to odczuwamy zmęczenie, senność.
Głównym źródłem żelaza w diecie powinny być produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso ( zwłaszcza czerwone), podroby, żółtko jaj, ale również produkty pochodzenia roślinnego: szpinak, brokuły, papryka, burak ćwikłowy.
Jeśli organizm jest już osłabiony wówczas wzrasta zapotrzebowanie na cynk. Jego niedobory powodują uczucie zmęczenia, braku apetytu i często apatię. Pierwiastek ten ma znaczący wpływ na stan naszej skory, włosów i paznokci. Cynk znajdziemy w chudym mięsie, owocach morza, rybach, rybach, w nasionach roślin strączkowych, pestkach dyni i słonecznika.
Układ odpornościowy wspomagają tez przeciwutleniacze-walczą z wolnymi rodnikami, które gromadzą w organizmie toksyny. Najważniejszym przeciwutleniaczem jest Beta-karoten, witamina E, Selen oraz witamina C. Beta- karoten przekształcony jest w naszym organizmie w Witaminę A, która usuwa wolne rodniki, ale też korzystnie wpływa na stan skory i poprawia wzrok.
Duże znaczenie w diecie ma także magnez, który działa łagodząc stres, uspakaja i daje uczucie relaksu. Korzystnie wpływa na naszą koncentrację. Występuje w orzechach, migdałach, wyrobach czekoladowych. Jedząc produkty bogate w magnez łatwiej pokonamy zmęczenie i oznaki depresji jesienno-zimowej.
W okresie jesiennym nadal trwa sezon na wiele świeżych warzyw i owoców. Spożywać je można w postaci surówek, sałatek lub przetworów. Do dyspozycji mamy także mrożonki i warzywa kiszone (ogórki, kapusta).
Aby zachować zdrowie i urodę przez cały rok powinniśmy codziennie jeść porcje świeżych warzyw i owoców niezależnie od pory roku. Warzywa dodawać do każdego posiłku, najlepiej 0,5 kg dziennie. Ta ilość zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na większość składników mineralnych i witamin.
Codzienna porcja witamin w postaci owoców i warzyw, produktów bogatych w białko, pomogą ci utrzymać idealną sylwetkę i dobrą formę przez cały rok. Warzywa są niskokaloryczne, wcale nie zawierają tłuszczu a w znacznej części zawierają wodę. Są też znacznym źródłem błonnika pokarmowego. Odgrywa on istotną rola w procesie trawiennym, pozwala utrzymać szczupła sylwetkę.
Przygotowując posiłki dla siebie i swojej rodziny zwracaj uwagę na to, jaka jest ich wartość dla zdrowia i urody. Odkryjesz prawdziwe źródło witalności.
Opracowała – Dietetyk Renata Halicka.