Tylko tak poznasz prawdziwy miód!
Gorąca herbata słodzona miodem. Pycha! Cóż lepszego na rozgrzanie w długie jesienne wieczory? Wiadomo, że miód to nie tylko przysmak, ale i lekarstwem.
Jednak, by leczył, musi być prawdziwy. Tymczasem półki sklepowe uginają się od podróbek: miodów rozwodnionych albo dosładzanych cukrem. Coraz częściej też można spotkać miód chiński.
– Podczas wielu prezentacji pokazywano nam, że w Chinach drzew nie zapylają pszczoły naturalnie, a sztucznie – kwiaty są zapylane środkami chemicznymi – mówi Józef Zajkowski, pszczelarz z Sokółki, który sam produkuje miody metodą tradycyjną.
Przeczytaj także

– Bo to właśnie taki, tradycyjny miód ma wartości odżywcze, lecznicze i antybakteryjne – zapewnia producent. Świadczą o tym też certyfikaty, jakie otrzymały jego wyroby. Nie wszystkie jednak miody, które możemy kupić w sklepie, są takie.
Nawet co piąty miód – jak stwierdzili pracownicy Inspekcji Handlowej – może być fałszowany wodą, cukrem lub innymi substancjami. W jednym z produktów dużej sieci spożywczego odkryto w składzie antybiotyk!
Badania Inspekcji Handlowej wykazały również, że miód sprzedawany często w naszych sklepach albo pochodzi z Chin, albo jest mieszanką różnych miodów z dodatkiem syropu z rozgrzanego cukru. Ale taki produkt nie powinien nosić nazwy „miód”.
– Niestety, z roku na rok jakość miodu spada – mówi Leszek Mironiuk z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku. – Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości, zawsze może się zgłosić się do nas, a my miód przebadamy w naszych laboratoriach.
Jak samemu poznać, czy miód jest rzeczywiście prawdziwy? Można przeprowadzić trzy próby – wody, ołówka i łyżki. Jak to zrobić, pokazujemy na ilustracjach poniżej.
Miody, które sprzedawana są w naszych sklepach nie zawsze są w stu procentach naturalne. Podczas kontroli zauważyliśmy, że producenci także fałszują miody pisząc, że jakiś jest gryczany, czy lipowy, a tak na prawdę pochodzi z innych kwiatów. Często też sprzedawcy ukrywają kraj pochodzenia miodu. Za wszystko grożą kary.
Proste sposoby na rozpoznanie prawdziwego miodu:
Test ołówka
Kroplę miodu rozprowadza się na dłoni kopiowym ołówkiem: jeśli się zabarwi - miód jest fałszowany, jeśli nie zmienia wyglądu, miód jest dobry.
Test łyżeczki
Miód lany z łyżeczki powinien tworzyć wypukły stożek i lać się nawet do bardzo cienkiej stróżki, układając się spiralnie. Jeśli miód tworzy wgłębienie zamiast stożka, możemy być pewni, że zawiera domieszkę wody.
Test szklanki z wodą
Jeśli wlewamy miód do szklanki z wodą, w żadnym przypadku nie powinien on mieszać się z wodą, powinien spływać jednorodnym strumieniem i układać się na dnie szklanki.
[gallery miod]
Źródło - fakt.pl, [Agnieszka Kaszuba]