Wielkanoc: tradycje i zwyczaje
Tradycje, zwyczaje i obrzędy wielkanocne
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas dla Chrześcijan na całym świecie. Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
W nocy z soboty na niedzielę odbywają się w kościołach msze głoszące Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Dzień rozpoczyna się świątecznym wielkanocnym śniadaniem z dodatkami ze święconki. W domach dzień ten ma swoją wyjątkową atmosferę, czas spędza się w rodzinnym gronie.
Przeczytaj także
Zobacz też: Wielkanoc: historia świąt
Zwyczaje i obrzędy wielkanocne:
Święcenie pokarmów
Dawniej święcono całe wielkanocne śniadanie, które ładowało się w wielki kosz. Do wsi przyjeżdżał ksiądz, który święcił dworskie i włościańskie jadło. Tym resztkom święconego, przypisywano magiczne właściwości. Na przykład taka płachta miała chronić od piorunów, dlatego w czasie burzy rozkładano ją przed chatą.
Resztki ze święconego rozrzucano po polach miało to zapewnić dobre zbiory i chronić urodzaj. W święconym musiało być mięso, baby wielkanocne drożdżowe, kołacze z serem.
Dzisiaj do koszyczka wkładamy:
- Baranka – symbol zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa,
- Jajka – symbol rodzącego się życia,
- Chrzan – symbol siły,
- Wędlina – symbol płodności i bogactwa
- Ser – symbol zdrowia dla zwierząt hodowlanych,
- sól – symbol oczyszczenia domostwa od złego oraz istota prawdy,
- Ciasto (babka) – symbol wszechstronnych umiejętności.
Barwienie jaj
Jednym z najważniejszych elementów święconego były jajka. Ten symbol rodzącego się życia odnosi się także do Jezusa, który pokonał śmierć. Najstarsze w Polsce malowane jaja, pochodzące z X wieku, znaleziono w odkrywkach archeologicznych pod Opolem.
Dawniej wierzono, że pisanki mają magiczną moc, i nawet mogą uzdrawiać chorych. Jajka są pierwszą potrawą spożywaną w Niedzielę Wielkanocną. Składamy sobie życzenia i dzielimy jajkiem.