Cytryna, miód czy alkohol – co jest najskuteczniejsze w leczeniu bólu gardła?

T
9 grudnia 2017, 11:23

Naukowcy postanowili ustalić, które z domowych „lekarstw” – cytryna, miód oraz alkohol – jest najpopularniejsze, a które najskuteczniejsze w leczeniu przeziębienia, grypy i często towarzyszącego im bólu gardła.

Cytryna, miód czy alkohol – co jest najskuteczniejsze w leczeniu bólu gardła?

Cytryna jest bardzo popularnym składnikiem medycyny naturalnej ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Stosuje się ją od pokoleń, jednak wyniki badań na temat jej skuteczności mogą dla wielu okazać się zaskakujące. Dawne badania dowodziły, że przyjmowanie witaminy C zmniejsza czas przeziębienia, jednak najnowsze wyniki świadczą o jej nieskuteczności. Nie ma także żadnych dowodów na to, że cytryna łagodzi ból gardła, chociaż przecież w większości domów pije się podczas przeziębienia właśnie herbatę z cytryną.

Miód także jest popularnym w Polsce składnikiem medycyny naturalnej, jednak w odróżnieniu od cytryny posiada on potwierdzone właściwości antybakteryjne. Naukowcy twierdzą, że najzdrowszą odmianą miodu jest miód z manuka, który może skrócić czas zachorowania na grypę. Badania naukowe potwierdziły także skuteczność miodu w leczeniu bólu gardła. Oprócz tego spożywanie miodu wiąże się ze złagodzeniem kaszlu oraz poprawą jakości snu.

Wiele osób twierdzi, że alkohol spożywany na ciepło lub na zimno może łagodzić ból gardła, a także inne objawy typowe dla przeziębienia i grypy. Warto jednak wiedzieć, że mimo iż istnieją dowody na to, że alkohol może zabijać wirusy odpowiedzialne za przeziębienie i grypę, dotyczy to jedynie żelów antybakteryjnych oraz innych środków odkażających, które zawierają alkohol. Alkohol zdatny do spożycia ma jedynie działanie znieczulające oraz rozgrzewające, ponieważ rozszerza nasze naczynia krwionośne.

Źródło - tylkomedycyna.pl