Wielkanoc 2016: tradycje i zwyczaje

T
16 marca 2016, 07:00

Tradycje, zwyczaje i obrzędy wielkanocne

Wielkanoc 2016: tradycje i zwyczaje
loading...

Święta wielkanocne to wyjątkowy czas dla Chrześcijan na całym świecie. Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.

W nocy z soboty na niedzielę odbywają się w kościołach msze głoszące Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Dzień rozpoczyna się świątecznym wielkanocnym śniadaniem z dodatkami ze święconki. W domach dzień ten ma swoją wyjątkową atmosferę, czas spędza się w rodzinnym gronie.

Zobacz też: Wielkanoc 2016: historia świąt

Wielkanoc 2016: tradycje i zwyczaje

Zwyczaje i obrzędy wielkanocne:

Święcenie pokarmów

Dawniej święcono całe wielkanocne śniadanie, które ładowało się w wielki kosz. Do wsi przyjeżdżał ksiądz, który święcił dworskie i włościańskie jadło. Tym resztkom święconego, przypisywano magiczne właściwości. Na przykład taka płachta miała chronić od piorunów, dlatego w czasie burzy rozkładano ją przed chatą.

Resztki ze święconego rozrzucano po polach miało to zapewnić dobre zbiory i chronić urodzaj. W święconym musiało być mięso, baby wielkanocne drożdżowe, kołacze z serem.

Zobacz też: Wielkanoc 2016: kiedy wypada w tym roku?

Dzisiaj do koszyczka wkładamy:

  • Baranka – symbol zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa,
  • Jajka – symbol rodzącego się życia,
  • Chrzan – symbol siły,
  • Wędlina – symbol płodności i bogactwa
  • Ser – symbol zdrowia dla zwierząt hodowlanych,
  • sól – symbol oczyszczenia domostwa od złego oraz istota prawdy,
  • Ciasto (babka) – symbol wszechstronnych umiejętności.

Wielkanoc 2016: tradycje i zwyczaje

Barwienie jaj

Jednym z najważniejszych elementów święconego były jajka. Ten symbol rodzącego się życia odnosi się także do Jezusa, który pokonał śmierć. Najstarsze w Polsce malowane jaja, pochodzące z X wieku, znaleziono w odkrywkach archeologicznych pod Opolem.

Dawniej wierzono, że pisanki mają magiczną moc, i nawet mogą uzdrawiać chorych. Jajka są pierwszą potrawą spożywaną w Niedzielę Wielkanocną. Składamy sobie życzenia i dzielimy jajkiem.