Banany: wartości odżywcze i właściwości lecznicze

T
31 sierpnia 2015, 12:00

Regularne spożywanie bananów zbawiennie wpływa zarówno na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.

Banany: wartości odżywcze i właściwości lecznicze
loading...

Nie od dziś wiadomo, że banany to owoce które zawierają najważniejsze witaminy A, C, E, K, oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, wapń oraz potas.

Jeden średniej wielkości banan zawiera 22% zalecanego dziennego spożycia witaminy B6, która pomaga w regulacji poziomu serotoniny. Ponadto, banany zawierają małe ilości aminokwasu zwanego tryptofanem, który uspokaja, poprawia nastrój i sprawia że jesteśmy szczęśliwsi. Owoc ten może pomagać także przy bezsenności. Z tego wynika iż dzienne spożywanie jednego banana może pomóc w zwalczaniu depresji.

W bananach możemy znaleźć sporo żelaza, który stymuluje produkcję hemoglobiny we krwi i tym samym pomaga w przypadku niedokrwistości, oraz duże ilości potasu, co przy niskiej zawartości soli idealnie obniża ciśnienie krwi. Zawarty w nich magnez wpływa na funkcje myśleniowe mózgu, ułatwia naukę i poprawia koncentrację.

Z kolei błonnik przywraca normalne funkcjonowanie jelit, bez konieczności stosowania środków przeczyszczających i pomaga w zaparciach. Sporządzony koktajl z banana posłodzony miodem jest jednym z najszybciej działających lekarstw na kaca, ponieważ uspokaja żołądek a z dodatkiem miodu podnosi poziom cukru we krwi. Podjadanie bananów pomoże również na zgagę i poranne mdłości.

Witaminy z grupy B znajdujące się w bananach korzystnie wpływają na układ nerwowy, dzięki czemu w stanach nerwowych nie będziemy podjadali czekolady czy też chipsów, co jak wiadomo prowadzi do otyłości. Jedząc banany będziemy kontrolowali poziom cukru we krwi. Banan to także jedyny owoc który można zjeść przy dolegliwościach żołądkowych czy też wrzodach - z powodu swojej delikatności i miękkiej kompozycji nie zaszkodzi nam a zneutralizuje w żołądku nadmiar kwasów i zmniejszy podrażnienia. Banan obniży również temperaturę ciała jak i ostudzi nasze emocje.

Na zakończenie mała ciekawostka - skórkę od banana można stosować przy ukąszeniach przez komara. Wystarczy że potrzemy jej wewnętrzną stroną miejsce, w którym zostaliśmy ugryzieni przez tego owada. Pozwoli to złagodzić obrzęk, ból i podrażnienie skóry.

Źródło - tylkomedycyna.pl