When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Miód - lek na większość dolegliwości

T
24 listopada 2016, 10:00

Okazuje się, że zwykły miód to superpokarm.

Miód - lek na większość dolegliwości

Zapobiega on rozwojowi chorób nowotworowych i chorób serca. Sekret tkwi w dużej koncentracji flawonoidów i antyoksydantów. Spożywanie miodu zmniejsza również ryzyko wystąpienia owrzodzeń i innych chorób przewodu pokarmowego, zwłaszcza bakteryjnego zapalenia żołądka.

Działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne związane jest również z obecnością enzymu związanego z produkcją nadtlenku wodoru. Dodatkowo, miód pomaga zregenerować naskórek przy urazach i oparzeniach. Miód poprawia również wydajność sportowców. Starożytni olimpijczycy wykorzystywali miód i suszone figi jako źródło energii. Miód skraca również czas po długotrwałym stresie i przywraca poziom glikogenu.

Miód - lek na większość dolegliwości

Jak wynika z eksperymentu przeprowadzonego na grupie 110 dzieci, nocny kaszel i podrażnienie gardła zmniejsza intensywność już po podaniu pierwszej dawki miodu gryczanego. Okazał się on równie skuteczny, jak pojedyncza dawka Dekstrometorfanu (DXM) - składnika leków przeciwkaszlowych. Chociaż miód jest słodki i zawiera cukry proste, to pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi. Niektóre rodzaje miodu posiadają jeszcze niski indeks glikemiczny.

Okazuje się, że miód to także idealny probiotyk. W miodzie można znaleźć pożyteczne bakterie (do 6 rodzajów pałeczek kwasu mlekowego i 4 rodzajów bifidobakterii). Miejscowe podawanie miodu poprawia również kondycję skóry.

Źródło - tylkomedycyna.pl