When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jedzenie jajek może minimalizować ryzyko cukrzycy

T
19 sierpnia 2015, 07:22

Ludzie, którzy jedzą w tygodniu przynajmniej cztery kurze jaja, są prawie o połowę mniej narażeni na rozwój cukrzycy.

Jedzenie jajek może minimalizować ryzyko cukrzycy

Wniosek ten został zaproponowany w oparciu o wyniki badań naukowców z University of Eastern Finland. Mówimy o rozwoju cukrzycy drugiego typu, który charakteryzuje się względnym niedoborem insuliny i zwykle zagraża ludziom z nadwagą. Eksperci rozpoczęli swoje badania jeszcze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Wzięło w nim udział około 2,3 tys. mężczyzn w średnim wieku. Przez 20 lat naukowcy śledzili nawyki żywieniowe i stan zdrowia tych osób. Pod koniec eksperymentu 430 z nich zachorowało na cukrzycę.

Jak się okazało w wyniku badania, u osób, które jadły cztery jaja kurze w tygodniu, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II było o 37% niższe niż u ich towarzyszy ograniczających spożycie w ciągu tygodnia do jednego jajka. Poprzednie badania w innych krajach, wykazały, że stosowanie w diecie jaj może prowadzić do rozwoju cukrzycy.

Jednak ten eksperyment udowodnił, że choroba może być rzeczywiście wywołane przez inne czynniki takie jak obfitość mięsa w diecie, palenie tytoniu czy brak aktywności fizycznej. Zdaniem uczonych jaja kurze zawierają dużo składników odżywczych, które mogą pomóc w metabolizowaniu i niwelowaniu niektórych stanów zapalnym.

Źródło - tylkomedycyna.pl