When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

5 naturalnych produktów leczniczych, wspierających naszą odporność

T
8 października 2018, 11:48

Chyba każdy kiedyś słyszał uniwersalną mądrość, że „jesteśmy tym, co jemy”.

5 naturalnych produktów leczniczych, wspierających naszą odporność

Wielu ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że istnieje wiele korzystnych dla zdrowia produktów, dostępnych dla każdego przeciętnego konsumenta. Większość z nich, dzięki swoim właściwościom, może pomóc uniknąć choroby, utrzymać optymalną masę ciała czy też nawet uratować życie.

1. Imbir

O leczniczych właściwości imbiru nauka wie już od wieków. Imbir pomaga zapobiegać rozwojowi raka, działa przeciwzapalnie, łagodzi ból gardła, pomaga w niestrawności, zgadze, wzdęciach i nudnościach (również w przypadku tych porannych, występujących podczas ciąży). Dzięki swojemu aromatowi łatwo daje się wkomponować w tradycyjne posiłki.

2. Czosnek

Czosnek - silny stymulant układu odpornościowego, powszechnie stosowany w kuchni na całym świecie. Wykazuje silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Naukowcy ostatnimi czasy donoszą również o jego właściwościach antynowotworowych. Jak twierdzi National Cancer Institute: "Wstępne badania wykazały, że spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu typów raka, zwłaszcza raka przewodu pokarmowego."

3. Zielona herbata

Tak jak imbir i czosnek, również zielona herbata wykazuje właściwości antynowotworowe. Ponadto, pomaga przyspieszyć utratę masy ciała, poprawia stan zdrowia serca i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Jednocześnie, dzięki zawartości teiny stanowi alternatywę dla powszechnej „małej czarnej”.

4. Miód Manuka

Stwierdzono, że miód produkowany przez pszczoły na bazie nektaru i pyłku kwiatów Manuka, posiada silne antybakteryjne właściwości, skuteczne nawet wobec bakterii opornych na antybiotyki, takich jak gronkowiec. Ten cudowny eliksir jest również w stanie leczyć rany i zapobiega chorobom serca.

5. Kurkuma

Kurkuma, mimo że zyskuje ostatnimi czasy popularność w Europie, jest rozpowszechniona głównie w żywności i medycynie tradycyjnej Azji. Potwierdzono, że pomaga utrzymać optymalny poziom cukru we krwi, zapobiega rakowi, wspomaga utrzymanie higieny jamy ustnej. Nieoceniona jest także w leczenia depresji.

Jak dowiedziono, te pięć naturalnych produktów wywiera zbawienny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego mając na względzie ich dobroczynne właściwości dobrze jest uczynić je częścią codziennej diety.

Źródło - tylkomedycyna.pl