5 naturalnych produktów leczniczych, wspierających naszą odporność

T
20 października 2015, 11:03

Chyba każdy kiedyś słyszał uniwersalną mądrość, że „jesteśmy tym, co jemy”.

5 naturalnych produktów leczniczych, wspierających naszą odporność

Wielu ludzi nie zdaje sobie jednak sprawy, że istnieje wiele korzystnych dla zdrowia produktów, dostępnych dla każdego przeciętnego konsumenta. Większość z nich, dzięki swoim właściwościom, może pomóc uniknąć choroby, utrzymać optymalną masę ciała czy też nawet uratować życie.

1. Imbir

O leczniczych właściwości imbiru nauka wie już od wieków. Imbir pomaga zapobiegać rozwojowi raka, działa przeciwzapalnie, łagodzi ból gardła, pomaga w niestrawności, zgadze, wzdęciach i nudnościach (również w przypadku tych porannych, występujących podczas ciąży). Dzięki swojemu aromatowi łatwo daje się wkomponować w tradycyjne posiłki.

2. Czosnek

Czosnek - silny stymulant układu odpornościowego, powszechnie stosowany w kuchni na całym świecie. Wykazuje silne właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Naukowcy ostatnimi czasy donoszą również o jego właściwościach antynowotworowych. Jak twierdzi National Cancer Institute: "Wstępne badania wykazały, że spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu typów raka, zwłaszcza raka przewodu pokarmowego."

3. Zielona herbata

Tak jak imbir i czosnek, również zielona herbata wykazuje właściwości antynowotworowe. Ponadto, pomaga przyspieszyć utratę masy ciała, poprawia stan zdrowia serca i zapobiega rozwojowi cukrzycy. Jednocześnie, dzięki zawartości teiny stanowi alternatywę dla powszechnej „małej czarnej”.

4. Miód Manuka

Stwierdzono, że miód produkowany przez pszczoły na bazie nektaru i pyłku kwiatów Manuka, posiada silne antybakteryjne właściwości, skuteczne nawet wobec bakterii opornych na antybiotyki, takich jak gronkowiec. Ten cudowny eliksir jest również w stanie leczyć rany i zapobiega chorobom serca.

5. Kurkuma

Kurkuma, mimo że zyskuje ostatnimi czasy popularność w Europie, jest rozpowszechniona głównie w żywności i medycynie tradycyjnej Azji. Potwierdzono, że pomaga utrzymać optymalny poziom cukru we krwi, zapobiega rakowi, wspomaga utrzymanie higieny jamy ustnej. Nieoceniona jest także w leczenia depresji.

Jak dowiedziono, te pięć naturalnych produktów wywiera zbawienny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego mając na względzie ich dobroczynne właściwości dobrze jest uczynić je częścią codziennej diety.

Źródło - tylkomedycyna.pl