When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

T
26 lutego 2016, 12:38
Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Rumianek przeciwko przeziębieniu

Rumianek możne służyć zarówno do inhalacji, jak i picia w stanach zapach górnych dróg oddechowych. Można go również z powodzeniem pić na co dzień zamiast zwykłej herbaty. Po ostatnich badaniach przeprowadzonych w Imperial College w Londynie okazało się, że we krwi osób, które piły pięć filiżanek naparu rumiankowego dziennie, przez okres 2 tygodni znacznie wzrosło stężenie polifenoli, które działają przeciwzapalnie. Co ciekawe, poziom polifenoli utrzymywał się na tym poziomie jeszcze przez dwa tygodnie po zakończeniu doświadczenia.

Owsianka wzmocni twoją odporność

W naszych ciałach żyją tzw. naturalni zabójcy (ang. Natural Killers). Są to komórki krwi, które niszczą wszystkie napotkane obce i chorobotwórcze mikroorganizmy. Jednak niezbędnym do funkcjonowania makrofagów jest beta-glukan - składnik błonnika. Gdzie go znaleźć? Na przykład w owsiance. Jedząc płatki na śniadanie fundujesz sobie naturalną osłonę na cały dzień, podczas którego nie raz zetkniesz się z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami.

Sos na ratunek

Jedzenie sałatki na drugie śniadanie jest mądrym rozwiązaniem. Ale polanie jej sosem bez tłuszczu już niekoniecznie. Dlaczego? Ponieważ witamina A oraz beta-karoten zawarte w warzywach nie wchłoną się z przewodu pokarmowego, jeśli będzie w nim brakowało tłuszczu. Jest to bardzo niekorzystne, gdyż witamina A i beta-karoten są antyutleniaczami, wspomagającymi organizm w walce z chorobą. Tłuszcz roślinne, szczególnie olej lniany i rzepakowy, zawierają również kwasy omega-3 łagodzące stany zapalne, w tym te wywołane przeziębieniem.

Źródło - sabibon.info

Słowa kluczowe: