Zabawne pandy

T
12 lipca 2012, 14:28

Galeria zdjęć

Zabawne pandy
loading...

Pandy zamieszkują lasy bambusowe
Przynależność pandy do drapieżnych nie ulega wątpliwości, lecz w rzeczywistości zwierzę odżywia się prawie wyłącznie pędami bambusa
Panda wielka należy do zwierząt na granicy wymarcia, głównie wskutek niskiej rozrodczości, ale również wskutek stopniowego ograniczania obszarów dla niej dostępnych.
Pandy zwykle żyją samotnie.
Wędrują po swoim terytorium w poszukiwaniu nowych pędów bambusa powoli, aby oszczędzać energię.
Zwierzęta te raczej nie kontaktują się ze sobą.
Ich twarz jest mało wyrazista przez czarne plamy na białym futrze, przez co nie mają one wyraźnej mimiki.
Panda je bardzo dużo – na dobę potrzebuje ok. 38 kilogramów paszy

Słowa kluczowe: