When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tylko tak poznasz prawdziwy miód!

T
11 listopada 2011, 11:58

Gorąca herbata słodzona miodem. Pycha! Cóż lepszego na rozgrzanie w długie jesienne wieczory? Wiadomo, że miód to nie tylko przysmak, ale i lekarstwem. 

Tylko tak poznasz prawdziwy miód!

Jednak, by leczył, musi być prawdziwy. Tymczasem półki sklepowe uginają się od podróbek: miodów rozwodnionych albo dosładzanych cukrem. Coraz częściej też można spotkać miód chiński.

– Podczas wielu prezentacji pokazywano nam, że w Chinach drzew nie zapylają pszczoły naturalnie, a sztucznie – kwiaty są zapylane środkami chemicznymi – mówi Józef Zajkowski, pszczelarz z Sokółki, który sam produkuje miody metodą tradycyjną.

– Bo to właśnie taki, tradycyjny miód ma wartości odżywcze, lecznicze i antybakteryjne – zapewnia producent. Świadczą o tym też certyfikaty, jakie otrzymały jego wyroby. Nie wszystkie jednak miody, które możemy kupić w sklepie, są takie. 

Nawet co piąty miód – jak stwierdzili pracownicy Inspekcji Handlowej – może być fałszowany wodą, cukrem lub innymi substancjami. W jednym z produktów dużej sieci spożywczego odkryto w składzie antybiotyk!

Badania Inspekcji Handlowej wykazały również, że miód sprzedawany często w naszych sklepach albo pochodzi z Chin, albo jest mieszanką różnych miodów z dodatkiem syropu z rozgrzanego cukru. Ale taki produkt nie powinien nosić nazwy „miód”.

– Niestety, z roku na rok jakość miodu spada – mówi Leszek Mironiuk z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku. – Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości, zawsze może się zgłosić się do nas, a my miód przebadamy w naszych laboratoriach.

Jak samemu poznać, czy miód jest rzeczywiście prawdziwy? Można przeprowadzić trzy próby – wody, ołówka i łyżki. Jak to zrobić, pokazujemy na ilustracjach poniżej. 

Miody, które sprzedawana są w naszych sklepach nie zawsze są w stu procentach naturalne. Podczas kontroli zauważyliśmy, że producenci także fałszują miody pisząc, że jakiś jest gryczany, czy lipowy, a tak na prawdę pochodzi z innych kwiatów. Często też sprzedawcy ukrywają kraj pochodzenia miodu. Za wszystko grożą kary.

Proste sposoby na rozpoznanie prawdziwego miodu:

Test ołówka

Kroplę miodu rozprowadza się na dłoni kopiowym ołówkiem: jeśli się zabarwi - miód jest fałszowany, jeśli nie zmienia wyglądu, miód jest dobry.

Test łyżeczki

Miód lany z łyżeczki powinien tworzyć wypukły stożek i lać się nawet do bardzo cienkiej stróżki, układając się spiralnie. Jeśli miód tworzy wgłębienie zamiast stożka, możemy być pewni, że zawiera domieszkę wody.

Test szklanki z wodą

Jeśli wlewamy miód do szklanki z wodą, w żadnym przypadku nie powinien on mieszać się z wodą, powinien spływać jednorodnym strumieniem i układać się na dnie szklanki.

Półki sklepowe uginają się od podróbek: miodów rozwodnionych albo dosładzanych cukrem
Miód rzepakowy
Podczas wielu prezentacji pokazywano, że w Chinach drzew nie zapylają pszczoły naturalnie, a sztucznie - kwiaty są zapylane środkami chemicznymi
Józef Zajkowski, pszczelarz z Sokółki, który sam produkuje miody metodą tradycyjną
Jeśli wlewamy miód do szklanki z wodą, w żadnym przypadku nie powinien on mieszać się z wodą, powinien spływać jednorodnym strumieniem i układać się na dnie szklanki
Kroplę miodu rozprowadza się kopiowym ołówkiem
Jeśli miód się zabarwi - jest fałszowany
Miód lany z łyżeczki powinien tworzyć wypukły stożek i lać się nawet do bardzo cienkiej stróżki, układając się spiralnie

Źródło - fakt.pl, [Agnieszka Kaszuba]

 

 

 

Słowa kluczowe: