Różany sposób na przeziębienie

T
9 października 2015, 14:04

Nie daj się zaskoczyć zimowemu osłabieniu odporności. Już dziś postaraj się o spore zapasy przetworów z dzikiej róży.

Różany sposób na przeziębienie

Owoce dzikiej róży to jedna z najskuteczniejszych ziołowych broni przeciwko przeziębieniu i grypie. Zawierają one bowiem bardzo dużo przeciwutleniaczy wzmacniających nasz układ odpornościowy, dzięki czemu łatwiej radzi sobie z chorobotwórczymi mikrobami. Wśród tych dobroczynnych związków chemicznych warto wymienić witaminę C, której w owocach dzikiej róży jest wyjątkowo dużo. Nie dość, że chroni nas ona przed chorobami, to bierze też udział w syntezie wielu ważnych hormonów.

To nie koniec zalet owoców dzikiej róży. Są stosowane jako lek pomagający m.in. przy schorzeniach wątroby i nerek. Działają one lekko moczopędnie oraz wzmagają wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie. Co więcej, udowodniono, iż regularne spożywanie owoców z dzikiej róży pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pomocna jest w leczeniu reumatyzmu.

Owoce dzikiej róży trzeba zbierać jeszcze przed pierwszymi przymrozkami, wtedy mają one najwięcej witaminy C. Najlepiej, by przed zbiorami przez kilka dni nie padało. Zebrane owoce rozdrabniamy, wyrzucamy nasiona, a miąższ suszymy w temperaturze około 50 stopni Celsjusza.

Ze świeżych owoców można zrobić w zasadzie każdy rodzaj przetworów: doskonale sprawdzają się w m.in. dżemach, nalewkach oraz winach. Suszone stosuje się najczęściej jako napary, ale robić z nich można też bardzo smaczne wina.

Źródło - fakt.pl