Niedługo będziemy pili tylko wirtualne piwo

T
2 sierpnia 2010, 16:29

Niemieccy badacze udowodnili, że ocieplenie klimatu negatywnie oddziała na smak i jakość piwa. Podwyższenie temperatury na planecie zmienia smakowe właściwości chmielu. 

 

Niedługo będziemy pili tylko wirtualne piwo
loading...

Zmiany temperatury doprowadzić mogą do skąpych urodzajów jęczmieniu i chmielu. Dlatego właśnie słynny smak piwa może się zmienić.

Podwyższenie temperatury na planecie zmienia właściwości smakowe chmielu. Po przeprowadzeniu badań nad chmielem Humulus lupulus, naukowcy doszli do wniosku, że za ostatnie 56 lat znacznie zmieniła się w nim zawartość alfa-kwasów. Każdy rok zmniejsza się ona na 0,06%. Właśnie alfa-kwasy nadają piwu szczególny gorzkawy posmak.

Globalne ocieplenie już teraz szkodzi rolnictwu w tym urodzajowi jęczmienia. Skwar i upał poważnie na niego wpływają. W zeszłym roku jego ilość w Niemcach zmniejszyła się z 1,6 mln ton do 1,2 mln ton. Natomioast cena wzrosła o 40%. Jedna tona jakościowego jęczmieniu teraz kosztuje ponad 385 euro. Nie wszystkie browarnie podczas kryzysu mogą kupować surowiec w takiej cenie. Dlatego farmerzy zupełnie przestają hodować jęczmień.

Browarstwo w Czechach, Niemczech i Włochach jest zagrożone. Już mniej niż za 10 lat nie zmożemy poczuć ulubiony smak piwa.

 

Słowa kluczowe: