Niezastąpiona zupa na letnie dni, czyli chłodnik litewski!

T
21 maja 2018, 17:15

Latem najlepiej sprawdzają się dania lekkostrawne i zapewniające orzeźwienie. Nikt bowiem nie chce czuć się ociężale i sennie podczas pięknej pogody. Aby mieć zatem ochotę i energię do działania oraz do dobrej zabawy na świeżym powietrzu, warto sięgnąć np. po lekki chłodnik litewski.

Niezastąpiona zupa na letnie dni, czyli chłodnik litewski!

Jakie zalety ma chłodnik litewski?

Ta pyszna zupa idealnie sprawdza się podczas ciepłych dni. Można ją przyrządzić na różne sposoby, zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami. Jest to danie proste i szybkie do wykonania oraz bardzo smaczne i pożywne. Pozwala odżywić i nawodnić organizm oraz pozbyć się uczucia głodu. Chłodnik litewski nie obciąża żołądka, a więc po zjedzeniu można czuć się lekko.

Z czego składa się chłodnik litewski?

Ta zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a do tego robi się ją szybko. Do przygotowania chłodnika litewskiego potrzebować będziemy:

  • szklankę bulionu z kurczaka,
  • szklankę zsiadłego mleka, kefiru bądź maślanki,
  • szklankę śmietany dwunastoprocentowej,
  • dwie szklanki naturalnego kwasu buraczanego,
  • botwinkę z młodymi buraczkami,
  • zielonego ogórka,
  • sześciu jaj,
  • garści koperku i szczypiorku,
  • soku świeżo wyciśniętego z połowy cytryny,
  • soli, pieprzu i ewentualnie cukru do smaku.

Jak przyrządzić chłodnik litewski?

Botwinkę myjemy i drobno siekamy, a umyte buraki obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa łączymy ze sobą i gotujemy w niecałych dwóch szklankach wody. Ostudzone buraki i botwinkę zalewamy kwasem buraczanym, po czym dodajemy bulion, śmietanę i mleko. Całość mieszamy, a następnie wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Na koniec doprawiamy chłodnik do smaku pieprzem, solą i sokiem cytrynowym. Tak przygotowaną zupę należy wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Dodatki do chłodnika litewskiego

Przed zjedzeniem dodajemy do chłodnika ugotowane jajka na twardo, pokrojone na ćwiartki. Wierzch orzeźwiającej i aromatycznej zupy posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i… możemy zajadać! Chłodnik można także wzbogacić o ugotowane wcześniej i pokrojone kawałki mięsa.

Chłodnik to uniwersalne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Chętnie sięgają po niego zarówno dorośli, jak i dzieci. Smacznego!