Zdrowe odżywianie w gorące dni
Kiedy żar leje się z nieba, nie mamy ochoty na ciężki obiad, a raczej na coś orzeźwiającego. Chłodniki są nie tylko smaczne i sycące, ale i zdrowe!
Chłodniki to zupy na bazie maślanki, warzyw i owoców. Ich przygotowanie zajmie wam tylko chwilę, ale smak ucieszy podniebienie każdego łasucha.
1. Chłodnik litewski
Przeczytaj także
skład:
botwina - 1 kg
szczypior - 200 gr
koper - 100 gr
rzodkiewka - 150 gr
jajka gotowane - 5 sztuk
maślanka - 800 ml
ogórek świeży - 300 gr
sól, pieprz, musztarda
Botwniknę kroimy i parzymy w garnku. W tym czasie kroimy drobno resztę składników. Mieszamy z maślanką i przyprawiamy. Dodajemy botwinkę. Podajemy z gotowanym jajkiem.
2. Chłodnik letni cynamonowy
skład:
maślanka - 800 ml
suchary - 200 gr
melon - 0,5 kg
lody waniliowe - 300 gr
cynamon do smaku
Maślankę mieszamy z cynamonem i schładzamy. W tym czasie kroimy melon w grubą kostkę i dodajemy do maślanki. Podajemy z pokruszonymi sucharami i lodami.
3. Chłodnik owocowy
skład:
truskawki - 1 kg
maślanka - 800 ml
arbuz - 300 gr
melon - 300 gr
ananas - 300 gr
cukier i świeża mięta
Truskawki miksujmey, dodajemy maślankę i mieszamy. Dodajemy owoce pokrojone w drobną kostkę. Całość dorawiamy cukrem i posiekaną miętą. Podajemy mocno schłodzone.
4. Chłodnik z ogórków małosolnych
skład:
maślanka - 800 ml
ogórki małosolne - 1 kg
koper - 100 gr
chrzan świeży - 50 gr
sól, pieprz
Ogórki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z maślanką. Dodajemy pokrojony koperek. Przyprawiamy solą i startym świeżym chrzanem.
5. Chłodnik hiszpański gaspaccio
skład:
sok pomidorowy - 1 l
oliwki czarne - 100 gr
ogórek świeży - 250 gr
pomidory - 150 gr
szczypiorek - 150 gr
chleb tostowy - 300 gr
czosnek w paście do smaku
sól, pieprz
Sok pomidorowy mieszkamy z drobno pokrojoną resztą składników. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Źródło - Fakt.pl