Koralowce mogą zniknąć
Badania ukazały, że tegoroczne podwyższenie temperatury oceanu w basenie Karaibskim spowoduje nagłe zmniejszenie liczby koralowców. Powodem jest naruszenie procesu symbiozu.
Koralowce stymulują glony do produkkowania cukru. Ale kiedy poziom temperatury jest na tyle wysoki, glony produkują substancje trujące. Szkodzi to koralowcom, dlatego że po wschłąnięciu tych substancji one wymierają. Oprócz tego glony oddziaływają na pigmentację koralowców. Bez glonów zostają one bezbarwne. Glony są też głównym źródłem odżywiania dla koralowców. Bez spożywania tych niezbędnych substancji koralowce słabną. Choroby, brak substancji pożytecznych mogą spowodować zanikanie tych gatunków. Jeżeli tak będzie, katastroficznie to wpłynie na na większość gaunków ryb.
Sutuacja ta dotyczy Meksyku w okresie z sierpnia po październik. Teraz wszystko wygląda tak, jak w roku 1998, wtedy 16% koralowców na całym świecie zginęły.
Przeczytaj także